VIVAT VINUM

Baráti társulás Karcsa jelene és jövőképe

2018-as tevékenysége

2018. január 26. – Évzáró tagsági gyűlés

          A VivatVinum B.T. elsőeseménye2018-ban az előző év lezárása volt, amelyet azegyházkarcsai kultúrház ízléses fogadótermében került sor. A társaság elnöke, Méhes János ismertette a 2017-es év eseményeit, majd ezt követően bemutatta az idei év elképzeléseit és programjait. Az est folyamán felelevenítettük az eseménydús szlovéniai kirándulást, a Budapesti színházlátogatást, ahol a Víg özvegy című három felvonásos operettet tekintettük meg. Természetesen mosollyal az arcunkon emlékeztünk vissza a novemberben megtartott „Újbor bál”-ra, amelyet Vikidál Gyula énekes tett felejthetetlenné és maradandóvá.

        A kulturális, történelmi és szakmai események nosztalgiázása után sor került a tagsági illeték befizetésére. A tagság a következő időrendi programokat hagyta jóvá:

  • 2018. áprílis 21.

I.Egyházkarcsai borverseny kultúrműsor –

                                                kultúrműsor – Vásárúti Dalárda népdalkör

                                                                               Kollár Katalin és Derzsi György operett est

                                               svédasztalos vacsora, zene, tánc

  • 2018. május 27. – június 1.

Élményekkel teli kirándulás a festői szépségűKatalóniába,

Spanyolország északkeleti részén fekvő városába

Pals és Perratallada – kővárosok,

Montserrat hegy nevezetessége, a bencés apátság

Gerona

Camp Nou – az FC Barcelona labdarúgócsapatának otthona

  • 2018. augusztus 9 – 12-ig

Eseménydús kirándulás a Dél-Csehországba

                                               České Budejovice–Budvar sörgyár

                                               Český Krumlov – Eggenberg sörgyár, krumlovi vár

                                               Třeboň

  • 2018. október 27.

Színházlátogatás Budapesti Operettszínház előadására,

Luxemburg grófja című operettre

  • 2018. november 24.

6.VIVAT VINUM „ÚJBOR BÁL” – sztárvendég Vadkerti Imre

          A tervezett programok elfogadása után a már hagyományossá vált többfogásos vacsora az est fénypontját jelentette. Az ízletes falatok mellett nem maradhatott el a társaság borászainak saját, zamatos termékei sem. Mindenki megtalálhatta a számára leginkább megfelelőt az aromás borok között. A jókedvű hangulatot még tovább fokozta a T-2´s Musicegyüttes énekese, Burger Tibor, aki nem okozott csalódást a hajnalig ropni vágyóknak sem. A karcsai borbarátok az évzárót még tovább élénkítették az énektudásukkal, amikor összeölelkezve – ezzel is jelképezve abaráti összetartozást és a családias légkört – szebbnél szebb nótákat énekeltek el.

2018. áprílis 21, I. Egyházkarcsai borverseny

          Az elmúlt években több alkalommal is részt vettünk kisebb-nagyobbborversenyeken, ahol elégedettek voltunk az elért eredményekkel. Több alkalommal is ott csillogott a nyakunkon az ezüst és a bronz medál, ezenfelül nemegyszer sikerült „felállnunk” a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára.

          Azonban 2018-ban elérkezetnekláttuk az időt, hogy ne csak mi menjünk más falakba, városokba borversenyekre, hanem nálunk, Egyházkarcsán mutassák meg és méretessék meg magukat a környező községek borászai. A társaság 7 éves fennállása óta sokat gondolkodtunk, tervezgettünk, hogy miképpen lehetne megszervezni egy színvonalas borversenyt. Először a helyszínt kellett kiválasztanunk, ami nem is lehetett máshol, mint az egyházkarcsai kultúrházban, amelyet az alkalomhoz illően fel is díszítettünk. És ha már versenyről beszéltünk, akkor neves és elismert borászokat kellett meghívnunk a zsűri tagjai közé. Mivel a korábbi években szoros baráti és üzleti kapcsolatot ápolunk a villányi borásszal, Polgár Zoltánnal, ezért Őt kértük fel elsőként egy ilyen nemes feladatra. Egyidejűleg Ő töltötte bea szakmai zsűri védnöke szerepét is. Továbbá meghívtuk a bíráló bizottság asztalához a nagymegyeri származású Garai Jánost, a társulásunk egyikvezetőségünk tagját, Parcer Ivant, a Bartal Családi Pincészet tulajdonosát, Bartal Lászlót, valamint Miklós Gábort, Patasi Ferencet és SiheľskýŠtefant is.

          Szerettük volna, hogy az I. borversenyünk kimagasló legyen, ezért elhívtuk a környékbeli és a határon túli híres fellépőket. Az esti kulturális program bevezetőjeként a 2007-ben alakult Vásárúti Dalárda népdalkör lépett a színpadra. A formáció magját számos sikert megért vegyeskar férfi tagjai alkotják. Fontosnak tartják főként azon magyar népdalok közvetítését, melyeket a Csallóközben az elődök hagyták ránk örökségül. Az előadás során megcsillogtatták tehetségüket nemcsak az énekben, de a különféle hangszereken, tekerőn és tökciterán is ámulatba ejtették a hallgatóságot.

          Az előadás után a VIVAT VINUM B.T. KARCSA elnöke, Méhes János köszöntötte vendégeket, valamint Bodó Tibor ismertette a borverseny szabályait. Az amatőr és a már tapasztaltabb borászok belépődíj fejében fehér, rosé illetve vörösbor kategóriában nevezhették be boraikat. A zsűri tagjai nehéz feladat elé néztek, mivel számos bor, pontosan 65minta kóstolását és kiértékelését kellett elvégezniük az est folyamán. A bíráló bizottságnak figyelembe kellett venniük a bor megjelenését, illatát és természetesen a zamatát. A tagok 0-tól 100 pontig értékelték a mintákat, és ahétzsűritag minősítésének összegéből az átlagot kiszámoltuk. Ez alapján értékeltük a versenyben résztvevő borokat, valamint a legtöbb ponttal rendelkező bor kapta meg a „borász bora” elismerést. Szerettük volna, hogy ezt az összetett, de egyben ízléses és nagyszerű feladatot a közönség is kipróbálja, ezért mindenki részt vehetett a pontozásban.A finom borok mellé elengedhetetlen volt az ízlésesen felkínált alma, sajt, töpörtyű és kenyér.

          Amíg a borok elbírálására került a sor, addig tovább biztosítottuk a színvonalas kultúrműsorokat. Az I. Egyházkarcsai borverseny fénypontját Kollár Katalin és idősebb Derzsi György operett énekesek műsora jelentette. Kollár Katalin az Opera trio egyik alapító tagja, amely azzal az indíttatással alakult meg, hogy nagyszabású zenekaros koncertekkel szórakoztassák az opera és operett kedvelő közönséget.Céljuk, hogy az operett legismertebb dallamain keresztül elkalauzolják az embereket az opera csodálatos világába is.Az idősebb Derzsi György a Győri Nemzeti Színház magánénekeseként, többek között az operett műfaj szerelmese lett. Csodálatos volt látni és hallgatni ilyen kiváló énekeseket, akik visszarepítettek minket a régmúlt világba.

          A svédasztalos vacsora azonban visszahozott minket a jelenbe, 2018-ba. Az ízletes vacsora elfogyasztása után elérkezett az idő, hogy kihirdessék a borverseny legjobb borait. A legjobb helyezést elért borok oklevéllel és tárgyi jutalommal díjaztuk. A 120 vendég közönségdíjjal méltányolta azt a vörösbort, amely a borverseny nagydíjasa lett.

          Az eredményhirdetés után nem maradt más, csak a hajnalig tartó mulatság. A talpalávalót ismét Burger Tibor szolgáltatta, akire most sem lehetett rá panasz, mivel a vendégsereg vidáman és elégedetten távoztak.

2018. május 27 – június 1, Spanyolország, Katalónia

          Nem kellett sokat várnunk az áprilisi borverseny után, mivel május végén, pontosan május 27.-től június 1-jéig került megrendezésre az idei 6 napos kirándulásunk. Az esztendők során Méhes János és felesége, Zsuzsanna már bemutatták a remek szervezőtehetségüket, akik ismét egy csodálatos kiruccanást terveztek nekünk. Idén is változatos és ismeretszerző programokat szerveztek, de ezúttal a csodálatos Spanyolország északkeleti részén fekvő városába, Katalóniába.

          2008. május 27-én, a hajnali órákban az egyházkarcsai faluháznál parkoló luxusbuszban a sofőr és a szervezők asszisztálásával egyetlen poggyászt sem hagytunk itthon, és minden utas elfoglalta a helyét a kényelmes autóbuszban. A röpke 1 és fél órás út, amíg megérkeztünk a bécsi repülőtérre gyorsan eltelt, mivel a kora reggeli fáradtságot felváltotta a kellemes beszélgetés és az eddigi átélt események megvitatása. A repülőtéren aztán búcsút intettünk a buszsofőrnek és izgalommal üdvözöltük az Eurowings légitársaságot. A 3 órás repülőutat mindenki másképp használta ki. Volt, akit legyőzött a reggeli koránkelés, mások tovább folytatták a csevegést a vicces történeteikkel. Végül elérkezett az idő, amikor megéreztük a forró, trópusi barcelonai levegőt. A repülőtéren már barátként üdvözölt minket a VándorLáss csapatból ismert, Kovács Zoltán, aki ezúttal felesége nélkül fogadta a lelkes és tetemes, pontosan 32 fős csoportot.

          A repülést még ki sem pihentünk, már indultunk is Barcelona egyik jelképe felé, a SagradaFamiliahoz. Antoni Gaudí mester életművét érdemes volt megtekintenünk, mind külső, mind pedig a belső építészetét. A katalán vezetőnk, Gonzalo szavait Kovács Zoltán tolmácsolta nekünk magyarra. A beszámoló rengeteg információval, érdekes adatokkal és rendkívüli anekdotákkal volt fűszerezve. Megtudtuk, hogy a bazilika megálmodója nem szerette az egyenes vonalakat, ezért a természet inspirálta a fő művénél. Ámultba ejtő volt látni, hogy a belső boltozatot fákat szimbolizáló kőoszlopok tartják, amelyek a tetejükön szétágazva beleolvadnak a mennyezetbe. ASzent Család engesztelő templom – igen ez a teljes neve a katalánul ismert SagradaFamilianak – látogatása után csupán egy kis rövid sétára maradt időnk és elindultunk a tengerparti szállásunkra, a Santa Susannaba. A hotel ezúttal is minden igényünket kielégítette. A gazdag vacsorakínálat után sejtettük, hogy a reggeli is bőségesnek ígérkezik majd. Néhány pohár könnyű bor és beszélgetés után a legtöbben lepihentek, de mások még egy csoporttag érkezését várták. Csapat egyik férfitagja ugyanis a fia útlevelével indult Pozsonyba és azzal nem sikerült felszállnia. Így egészen hihetetlen kalandok sorozatát megélve, valamivel éjfél után érkezett meg a szállodába. A „nagy utazás” izgalmait elmesélte egy hűsítő pohár sör mellett, majd végül mindenki nyugovóra térhetett.

          A második nap a tápláló reggelivel jóllakva útnak indultunk és két középkori kőváros, Pals és Peratalladafelé vettük az irányt. A települések a látványos katalán vidék igazi gyöngyszemei. A hegycsúcsra épült faluból lenyűgöző panoráma tárult elénk. Macskaköves utcák labirintusa vezetett fel minket a jó állapotban megmaradt kastélyhoz és kilátótoronyhoz. Zoltán ismét ámulatba ejtett minket a szerteágazó és szórakoztató szaktudásával, ugyanis tájékoztatásával bepillantást kaptunk a történelem viharait túlélt kővárosokba és néhány furcsaságot is megosztott velünk. Szemet gyönyörködtetőek voltak a települések, de már nagyon vártuk, hogy lehűtsük magunkat a nyári forróságban. A Földközi-tenger kék hullámai révén sikerült felfrissülnünk. Volt, aki inkább valamelyik árnyas teraszon oltotta szomját, beszélgetett barátaival, mások tovább rótták a virágokkal és bokrokkal díszített kőfalak mentén az utcákat. Az ismeretszerző nap után jól esett a vacsora és a táncos szórakozás.

          Kirándulásunk félidejében Guardiola de Font-Rubí-ban betekintést kaptunk egy kedves és családi pincészetbe. A mór sofőrünk jóvoltából megérkeztünk a Bodega MiquelJané-ba, a szőlészetbe. A gyönyörű szemű szőlők, a mindennapi használatú prések és a finom borok tárolására alkalmas tartályok megtekintése után borkóstolóval vártak minket. A könnyed és aromás isteni nedű elfogyasztása után laktató ebéddel is megkínáltak, amelyhez csodásan passzolt a ház bora. A délutáni órákban visszatértünk a szállodánkhoz, és este a vidám és kedélyes társaság elfogyasztotta a vacsorát, amire ekkor sem lehetett panasz.

          A negyedik napon eléggé szokatlan dologra ébredtünk, ugyanis felhők gyülekeztek az égen, ami roppant különös május legvégén Katalóniában. A szervezők hosszú programot terveztek erre a napra is. Kezdetnek autóbusszal elmentünk a Montserrat misztikus, legendákkal teli sziklái közé.Az Istenek nem voltak kegyesek hozzánk, mivel többször is eleredt az eső, de a csoportot ez sem riasztotta vissza. A hegy nevezetessége egy bencés apátság, aholmegtalálható a montserrati fekete szűz gyermekével, akit csak „LaMoreneta”-ként emlegetnek. Kovács Zoltán most is elmondta a helyszín és a nevezetességek történetét. Elmesélte, hogy a szobor 718 környékén került ide, hogy megvédjék a mórok támadásától, de ez később eltűnt. A megtalálása rejtélyességét is megosztotta velünk, amikor is megtudtuk, hogy egy nyáját legeltető pásztor fényt látott és énekszót hallott a hegy belsejéből. A Szűz Máriát és a fején koronát viselő gyerek Jézust ábrázoló kegyszobrocskát a legenda szerint Lukács evangélista faragta, és maga Szent Péter hozta a sziklák közé Krisztus születése után 50 évvel. A csúcson mára elhagyott kunyhók állnak, ezek régebben a világtól elzárkózottan élő szerzetesek lakhelyei voltak. Azonban ezzel még nem ért végett az eseménydús nap. Egy patinás borászat, a Torre del Veguervárt ránk, ahol egy arisztokratikus parkban vendégül láttak minket. A pincészet tulajdonosai meghitt barátságban álltak a modern művészet sajátos személyiségével, Salvador Dalíval. Erről is meghallhattunk néhány történetet, de a hegy leve kedvelői inkább az elsőrendű borok felé kacsingattak. Fantasztikus sajtok majszolása közben megkóstoltunk a borokat. A legvégén pedig egy sajátos, habzó borral kínáltak, amely egyedülálló élménnyel zárta ezt a hosszú és kalandos, de egyáltalán nem fárasztó napot.

          Az ötödik napon a finomabbnál finomabb reggeli fogások elfogyasztása után elindultunk, hogy meglátogassuk talán az egyik leghangulatosabb várost, Gironat. Volt időnk megnézni a város fő attrakciójának számító varázslatos katedrálist, amelyet 90 lépcsőfok megmászása után mindenki gyönyörködhetett a látványban. A forró májusi napon a lépcsőzés után a katedrális hűvöse igazi felüdülést jelentett mindannyiunk számára. Ezt követően a megnéztük Girona első városfalait, amelyet, mint azt megtudtuk a rómaiak építették. Ezek a falak számos támadástól védték meg a várost az elmúlt évszázadokban. Ha már Gironában jártunk, akkor el kellett mennünk Európa egyik legnagyobb és legépebb állapotában fennmaradt zsidónegyedébe, amely számos felfedeznivalót tárt elénk.

Bár a szűk és kanyargós utcákon, kőépületek között könnyű lett volna elveszni, de jómagunkat maga Kovács Zoltán kalauzolt, így biztosak voltunk benne, hogy időben visszaindulunk a szállásunkra. A hangulatos utcácskákon, a remek éttermek között megbújó szuvenírt áruló üzletekben még lehetőségünk volt ajándéktárgyakat vásárolnunk az otthoniaknak. Santa Susannában néhányan megmártóztak az erősen elgondolkodtató hőmérsékletű tengerben, mások inkább a csöndes pihenőt választották, vagy kihasználták a hotel adta számos lehetőségek közül a masszázst. Végül elérkezett a búcsúesténk, ahol még utoljára finom falatok és ízletes italok mellett beszélgettünk és terveztük a másnapi hazaindulást.

          Az utolsó napunk reggelén elbúcsúztunk a csodás kilátástól, a kényelmes szobáktól és elhagytuk a szállásunkat. A bőröndjeinket bepakoltuk és a busz Barcelona felé vette az irányt. De még maradt pár óránk indulás előtt, ezért a társaság nagyobbik része, jobban mondva a focirajongó férfiak megnyugtatására bepillantást kaptunk az FC Barcelona labdarúgócsapat otthonába, a Camp Nou-ba. Azok, akik esetleg elfeledkeztek az otthoniakat meglepni egy barcelonai szuvenírrel, azok még esélyt kaptak a többemeletes Plaza España bevásárlóközpontban, hogy beszerezzenek néhány bikaviadalt jelképező kulcstartót, vagy a mozaikokból kirakott gyík formájú hűtő mágnest. Még az utolsó órákban sem tétlenkedtünk, és még ilyenkor is sikerült valami elképesztően gyönyörű épületet megnéznünk. Ez pedig a híres Katalán Nemzeti Művészet Múzeuma, ami a katalán művészet egyik kulcsfontosságú létesítménye, hatalmas mennyiségű gyűjtemény található a monumentális épületegyüttesben, amely a Montjuic-hegyen áll az Avinguda de la Reina Maria Cristina végén, a Mágikus-szökőkút felett. Egy kultikus épület, amelyben megtalálhatók a katalán “Renessaince” remek alkotásai, illetve jelentős román-kori leletekkel büszkélkedhet.A többiek még befejezésül sétáltak a lenyűgöző épületekkel színesített csodálatos városban és szívükbe zárták Katalóniát.

          Az esti órákban az autóbusz sofőrje elvitt minket a repülőtérre és még egyszer utoljára hátranéztünk a Katalónia irányába, ahol élményeket, ismereteket és kalandokat kaptunk. Biztosan még sokszor felemlegetjük az útlevél históriát, az esőáztatta önmagunkat, ahogy a Torre del Veguer borászathoz igyekszünk. Egy szó mit száz, köszönjük a szervezőknek, hogy ismét ilyen fantasztikus kirándulásban volt részünk, és természetesen köszönjük magának a helyszínnek, Katalóniának.

2018. augusztus 9.-12. – Dél Csehország

Már majdnem elmúlt a nyár, de ránk még várt egy kirándulás. 2018. augusztus 9.-tól vette kezdetét a Dél-Csehországban megszervezett utazás, ahol augusztus 12.-ig sikerült minden eltervezett látványosságot és sörkóstolót bebarangolnunk.

            Az indulás reggelén az egyházkarcsai kultúrház előtt várakozóautóbusz sofőrje, Gódány Csaba vidáman köszöntötte a társaságot, és biztosította számunkra a komfortos és légkondicionált utat. Mikor mindenki elfoglalta a kényelmes üléseket, akkor Méhes János köszöntötte a társaságot és röviden ismertette a kirándulás megállóit. A hajnali kimerültséget rövidesen felváltotta a kellemes beszélgetés, az átélt eseményes és vicces történetek elmesélése, és az ásítozásokat leváltotta a vidám kacagás. Nem kellett sokat várnunk, hogy kikukucskáljon a férfiak táskájából a bátorító szíverősítő, és még felszabadultabban törtek fel bennünk az emlékek. A közel 350 km-es, 6 órás buszozás a kisebb-nagyobb megállókkal tarkított út kibírható volt ilyen remek és vicces társaság kíséretében. Délután végül megérkeztünk České Budejovicébe, aholmár az autóbuszból kitekintve is tudtuk, hogy a gyönyörű várost érdemes lesz bejárnunk.

A város szívében elhelyezkedő Hotel Klika szállásunkat elfoglaltuk,amely közvetlen kilátást biztosította Moldva folyó leágazására. Egy kis szállodában eltöltött pihenő után készen álltunk, hogy magunkévá tegyük a várost. A magyar idegenvezetőnkkel, Horváth Tibor közreműködésével egy kellemes, de ismeretszerző sétában volt részünk. Még mielőtt belemerültünk volna a metropolisz nevezettességeibe, először röviden, de velősen bemutatta ČeskéBudejovicét: a százezer lakossal rendelkező város Dél-Csehország legnagyobb városa, amely szabad királyi városként tett szert pompás épületeire.

A település megőrizte történelmi jellegzetességeit az évszázadok során, ezzel párhuzamosan azonban modern regionális központtá is tudott fejlődni. Sajnos kevés eredeti épületet tudtunk megnézni, mivel a 17. században a tűzvész után a Habsburgok által újjáépítésre került ez az egyedi városka. A kanyargós utcákon való sétánk során megfigyeltük a színes épületeket jellegzetes építési stílusát, mely szerint az alul árkádos házak legfelső szintje csupán egy ál-emelet. A könnyed gyaloglás végül célba ért, mivel eljutottunk első állomásunkra, a főtérre, amelyet II. Ottókáról neveztek el.

          A társaság jó néhány képet készített a 18. századi Sámson szökőkútról, illetve a Városházáról, amely Martinelli nevét dicséri. Kováts Tibor felhívta figyelmünket a Városháza tetején díszelgő egy életnagyságnál is nagyobb szoborra, amely a városi polgár fő erényeit hirdeti, az igazságosságot, a bölcsességet, a bátorságot és a szorgalmat. Milyen meglepő, hogy ezek az értékek a borászatban is fellelhetőek. Hiszen a borban az igazság, és bölcsesség, bátorság és szorgalom nélkül nem készülhet el minőségi bor. Ezután pár perces gyaloglás után elérkeztünk a Fekete-toronyhoz, amelyet már a szállásunkról is látható volt, nem is csoda, hiszen a város szinte valamennyi pontjáról könnyedén felismerhető ez a látványosság. Az idegenvezetőnk ezúttal sem tartotta magában az információkat és többet között megtudtuk, hogy a 72 méter magas torony a gótikus és a reneszánsz jegyeket képviseli, mindemellett 1553 óta České Budejovice látképe is. A Fekete-toronytól egy ugrásnyira található a Szent Miklós templom, amelynek fényűző barokk belső terét nem sikerült feltérképeznünk, mivel még sok más nevezetességet terveztünk megnézni. Csakhogy néhányat említsek: az eredeti erődítmény részét képező Rabenštejn torony, illetve a Sámson szökőkút, amelyet négy vízköpő és négy szobor díszíti, valamint az ettől nem messze elhelyezkedő szabálytalan formájú kő, ami a régi akasztófahelyét jelöli. A hosszú utazás és az ismeretszerző séta után megérdemeltük a hotel nyújtotta kényelmet, és betekintést kaptunk a csehországi ízvilágba a háromfogásos vacsora által. A finom falatok után végül mindenki nyugovóra tért, hogy holnap frissen kipattanjunk az ágyból.

          A második nap reggelén a svédasztalos reggelivel erőt gyűjtöttunk és útnak indultunk, hogy a turistákat megelőzve megnézhessük Dél-Csehország nagyon különleges, egyedi formájú festői várát. HlubokánadVltavou településre buszoztunk el, amely mindössze 10 km-re fekszik a szálláshelyünktől. A településen gyönyörű környezetben, egy domb tetején található, csodaszép parkkal körülvéve ez a fehér falú, romantikus kastély, mely a mai alakját a tulajdonos angliai látogatásainak köszönheti. Hluboká sokat megélt az évszázadok alatt, mint például 1812-ben tűz ütött ki, amely során több szoba is megrongálódott, vagy a háborús évek alatt kifosztották az uradalmat. A társaságban vannak olyan személyek, akik értenek egy kicsit a művészethez, az építészeti stílusokhoz, de most nagy bajban voltak, mert nem tudták eldönteni, mely stílusban épült a várkastély. Nem is csoda, hiszen a hlubokái kastély jelenlegi alakja nem sorolható be egységesen egyik építészeti stílusba sem. A tudor-stílusú gótika és az Erzsébet-stílusú reneszánsz romantika felfogásának a kombinációja látható az épületen.

           A nagyméretű szobák falain megtekintettük az értékes faliszőnyegek legnagyobb gyűjteményét, amely között 1600-as évekből is származik. Akár egy rövidke elbeszélést is írhatnék a várkastélyról, hiszen olyan csodálatos és kolosszális, de ezt inkább mesélje el a csoport, hiszen egy jó bor társaságában könnyebben felszínre kerülnek a szép emlékek. A könnyed ebédet a Budvarka sörgyár éttermében fogyasztottuk, majd végre elérkezett az idő, amire mindenki várt, a BudějovickýBudvarvagy, ahogy nálunk és világszerte is inkább a német nevén, Budweiserként ismerik. Volt alkalmunk megnézni egy ilyen sörfőzde munkafolyamatát, és természetesen nem maradhatott ki a kóstolás sem. A poharainkat megtöltötték a 700 éves recept alapján készített különféle sörökkel. De nem csak inni mentünk, hanem sok mindent megtudtunk Dél-Csehország borostyán színű nektárjáról. A folyékony kenyér ízlelgetése után visszaindultunk a szállásunkra és egy rövidke pihenő után barátságos csevegés közben elfogyasztottuk a vacsorát.

          Dél-Csehországi kirándulásunk harmadik napján egy bájos kisvárost térképeztünk fel, amelynek történelmi városmagja 1992 óta az UNESCO világörökség része. Prága mellettČeský Krumlov Csehország egyik leglátványosabb turisztikai célpontja. És valóban méltán megérdemelte a megtisztelő címet, mivel a városka egyszerűen olyan, mintha egy mesekönyv lapjai keltek volna életre. Csodálatos természeti környezetben helyezkedik el: dombokkal ölelt völgyben, a Moldva kanyarulatának partján, a kanyargó folyó partján piros tetős házikók és szépen felújított régi épületekkel teli város, egyszerűen meseszép volt. A szűk utcácskákon járva, az ódon épületeket látva az a képzetünk támad, hogy itt a középkorban megállt az idő, minden állandó, nem változik semmi.A városi sétánk során kitérőt tettünk az óváros felé, hogy megnézhessük több nevezettességet is. Az első megállónk a Szent Vitus-templom volt, amely során Krumlov egyik jelképszerű épülete tárult elénk. Horváth Tibor idegenvezetőnkből ismét áradtak az információk felénk. Ennek köszönhetően, bár a templom belső világát nem tudtuk megnézni, de a külső felépítéséről megtudtunk egy-két dolgot.

          A 14. századból a csehekre maradt istenháza magas, boltíves ablakokkal és gótikus stílusú elemekkel tarkított. Érdemes volt eljönni ide, mert a felfelé vezető utca másik oldalán egy kis parkocskára leltünk, és nagyszerű kilátóteraszt találtunk, ahonnan gyönyörű fotókat készítettünk a várkomplexumról, vagy magunkról a várral a háttérben. A kilátóterasz mellett van a regionális múzeum épülete, vele szemben pedig a korábbi jezsuita kollégium a 16. századból.Egy kisebb séta után elérkeztünk a négyszögletes főtérre, amit lenyűgöző „lábas” házak veszik körül. Volt alkalmunk megnézni a pestis járvány emlékére, a veszély elmúlta miatt érzett hálából a város polgárai által emeltetett impozáns Pestis oszlopot (Mária-oszlopot). A gyaloglás közben egy szürke tornyot vettünk észre, és mindenki azt gondolta, hogy itt áll még egy templom. Több száz évvel ezelőtt igazunk is lett volna, ma azonban már a látszat csal, és a torony a mellette lévő épülettel megtévesztő. Ez a Szent Jost templom tornya volt, amely ma már csak mint városi dísz működik.

           Az 1350-ben alapított minorita és klarissza kolostor megnézése után végül elérkeztünk úticélunk várva várt színhelyéhez, a régi fegyvertárból lett sörgyárhoz. Ebben a sörgyárban is betekintést kaptunk a modern kézműves sörfőzde munkamenetébe, és természetesen nem mehettünk el úgy haza, hogy nem kóstoltunk meg pár sert. A kóstolás és idegenvezetés után még maradt időnk, hogy szabadon bejárjuk az óváros eddig fel nem fedezett utcácskáit. A hosszú nap után a zenés cseh élőzenével kísért vacsora mindenkit levett a lábáról, vagy épp ellenkezőleg, mindenki táncra perdült.

          Utazásunk utolsó napja sem telhetett el egy kis rövidke városnézés nélkül. Hazafelé tartva megálltunk Třeboňban. Sok egyforma tulajdonság köti össze az elmúlt napokban körbejárt városkákat, mint például a jellegzetes középkori és újkori épületek, a szép természeti környezet, de mindegyik település kicsit más. Minden unikum a maga nemében egyszeri és páratlan, megismételhetetlen műalkotás. Třeboň is egy kicsit más, egy szelídebb, kevésbé erőteljesen karakteres város az, amint az a nap végén kiderült, vétek lett volna kihagyni. A páratlanul szép természeti környezetben elterülő városka vidékét természetvédelmi területté nyilvánították, sőt UNESCO bioszféra rezervátum is egyen.

          A szabad program keretén belül ki így, ki úgy használta ki a maradék időt. Volt olyan, aki még utoljára magába szívta a cseh sör ízvilágát, és akadt olyan is, aki további kilométereket legyalogolva bejárta a belvárost. A nap végén elfáradva belehuppantunk az autóbuszunk kényelmes üléseibe, és az átélt események felidézése, vagy az alvásból felriadva már arra eszméltünk, hogy itthon, Egyházkarcsán vagyunk.

          Az elmúlt napok ráébresztettek minket, hogy a bor mellett különleges eszenciával rendelkezik a sör is, de azért mi továbbra is a bor fogyasztásában és alkotásában látjuk az élet értelmét.

2018. október 27. – Színházlátogatás – Luxemburg grófja (operett)

          Elmúlt a forró nyár, és eljött a kicsit hűvös ősz, de a VIVAT VINUM BARÁTI TÁRSULÁS tagjainak tartogat még szép élményeket ez az évszak is. A vezetőség ezúttal a kultúra irányába kalauzolt el bennünket, méghozzá egy operett előadás keretein belül. Már többször jártunk Budapesten egy-egy színházi darab bemutatásánál, mint például a Víg özvegy operett, illetve a Menyasszonytánc című klezmer-operett darabot élvezhettük. Azonban az előadás előtt volt alkalmunk megismerni és megkóstolni a Kaltenberg Sörház &Étterem specialitásait, amelyek kényeztettéka társaság ízlelőbimbóit. A csodálatos vacsora elfogyasztása után jóllakottan vártuk az előadás kezdetét.Az idei színházlátogatásunk során is egy operettre esett a vezetőség választása. Október végén aBudapesti Operettszínházba vitt minket az út, ahol is megtekintettük Lehár Ferenc egyik legismertebb – és talán legvidámabb – operettjét, „Luxemburg grófja” című két felvonásos operett darabját, ami az operettirodalom egyik legmulatságosabb története. Röviden a műről: Sir Basil, a gazdag, szenilis vénember elhatározza, hogy feleségül veszi a híres színésznőt, AngèleDidier-t, csakhogy Ugaranda kormányzójához nem méltó a nő rangja. René, a szegény művész megörökli a Luxemburg grófja címet, így Ugaranda miniszterei lefizetik, hogy vegye feleségül Angèle-t, majd három hónappal később váljon el tőle, hogy a színésznő grófnéi ranggal álljon az oltár elé Sir Basillal. Az inkognitóban élő és – a házasságot a menyasszony megtekintése nélkül megkötött – fiatalember Renal báró néven azonban a tudtán kívül beleszeret Angèle-be, aki viszonozza a gyengéd érzelmeket. A meglepetésekkel, cselszövésekkel és szerelmi párviadalokkal teli szellemes és fordulatos történet a zeneszerző olyan örökzöld melódiáinak szárnyán jut el a kötelezően boldog végkifejletig, mint például a Polkatáncos vagy a Szívem szeret.

          A kellemes őszi kiruccanásunkat sikerült a vezetőség tagjainak ismét felejthetetlenné tenniük a remek étterem kiválasztásával és egy olyan operett megtekintésével, amelynek a zenéje pompás, a meséje is roppant fordulatos és mulatságos.

2018. november 24. – 6.VIVAT VINUM “Újbor bál”

          A VIVAT VINUM bortársaság vezetősége több napig, hétig tervezgette az év utolsó nagyobb rendezvényét, a hagyományos újborbált. Ez a bál mindig az adott év eseményei közül a legnagyobb megszervezést igényeli és a leginkább várt rendezvény. Joggal mondhatjuk, hogy ez az estély a bálok bálja, mert mindig tartogat számunkra újabb és újabb váratlan látványosságokat, ismert sztárvendégeket. És ha már újbor bál, akkor meg kell adnunk a tisztelet a bornak, ezért az egyházkarcsai kultúrház fogadóhelységében hamisítatlanélőkép fogadta az elegánsan felöltözött úriembereket és a divatos hölgyeket.

          A vendégek bepillantást kaptak a borászati eszközökbe, – hordók, prések, permetező ­- amelyek ékes díszei voltak az estének. A nádfedeles rövidital fogadójában megkóstoltuk a különféle házi szíverősítőket és a borászok talán egyik ritkaságának számító borpárlatját.

          A színpad már roskadozva megtelt a magánvállalkozók és a magánszemélyek által felajánlott értékes ajándékaival, és a terem lassacskán megtelt a vendégsereggel. A sok-sok tombola mögött megbújva a BONUS zenekar hangolta a hangszereket.

          Végül hivatalosan is elkezdődött a bál, amikor is a borlovagok tagjai látványos, díszöltözetes és zenei aláfestéssel bevonultak a nagyterembe. A borbált a VIVAT VINUM bortársaság elnöke, Méhes János nyitotta meg rövid köszöntőjével, üdvözölte a vendégeket és Sághy Ildikó bemutatta az est sztárvendégét, Vadkerti Imre énekest. Ezek után az est második főszereplője, Polgár Zoltán ismertette velünk az újborait és a csinos hölgyek ízelítőt is öntöttek a poharainkba. A bemutatás és kóstolás olyan sorrendben történt, ahogy az egyes ételfogások egymást követték, mindig az adott ételeknek megfelelő párosításban. Maga a vacsora négy fogásból állt, a végén egy svédasztalos válogatások zárták a menüsort. A tombolahúzás előtt került sor a révkomáromi származású Vadkerti Imre előadására. A színész-énekes pályafutása korai éveitől kezdve jelen van mind a zene, mind a színház világában. Hangi adottságai és énekesi tehetsége révén minden műfajban otthonosan mozog, a rockzenétől az operetten át a musical világáig. Aztán következett maga a mulatság, a hajnalig tartó jókedv és tánc. A vendégsereg becses tombolanyereményekkel elégedetten és a tánctól kipirult arccal tértek nyugovóra a hajnali órákban.

          Végezetül egy latin mondással zárom soraimat és a 2018-as évet, amely nagyon gazdag volt a társaság életében, és reméljük, hogy a 2019-es év is élményekben gazdag és felejthetetlen lesz mindannyiunk számára:

                              Bonum vinum laetificat cor hominis.

                              A jó bor felvidámítja az ember szívét.